Badmintonsko: en guide til at finde de rigtige

Vigtige funktioner ved badmintonsko

Nogen af de vigtigste ting i en sko til badminton er støtten, da man altid bevæger sig med retningsskift 70% af tiden. Hvilket stiller store krav til det forreste af foden på et par badmintonsko, da man ligger al deres vægt på den yderste del af foden når de skifte position fra side til side på en bane. Man kan bruge diverse måder at opnå bedre stabilitet når man udvikler badmintonsko, en af de oftest brugte er at påsætte en lille forstærkning på den ydre side af forfoden der tilføjer bedre støtte fra sålen og op til overdelen. En anderledes tilgang er at gøre toppen mere stiv på den udvendige side, men dette munder ud i en badmintonsko, der kan være knap så komfortable at benytte når man træner, derfor bliver denne metode ikke brugt i mindre grad. En anden betydningsfuld teknologi er absorbering, på grund af badminton kun er blevet hurtigere igennem tiden, er det vigtigt at man har en god absorbering når man havner på gulvet efter et hop eller tager et langt skridt ud efter fjerbolden. Der er mange forskellige måder for absorbering af stød, men som hovedregel skal man uden tvivl vælge en badmintonsko, der har stødabsorbering under hælen. Ved mangel på stødabsorbering i hælen får man væsentlig flere stød op igennem benene og dette vil udsætte hofte, ryg og knæ for unødig stress og kunne fremme sandsynligheden for skader.

 

Sko til badminton
Sko til badminton

Mærker af badmintonsko

I tidens løb har der været mange forskellige mærker af badmintonsko hvor nogen har holdt ved, hvorimod nogen har ophævet frembringelsen af badmintonsko og prøvet andre ting. Som en af de producenter, som har stoppet med at fabrikere badmintonsko kan Pro Kennex omtales. Det var en fabrikant, som var rigtigt stor indenfor badminton for flere år siden, men gennem de sidste 10 år er de helt forsvundet. Dette skyldes især at de betydningsfulde fabrikanter som for eksempel Yonex har taget over. Samtidig er der de seneste 5 år indtruffet en spredning fra nogen af de vigtige sportsskosfabrikanter, som har set en god fidus i at udvikle videre deres andre indendørssko og benytte dele af den teknologi, der tilføres i håndboldsko og tviste det til badminton.

Nutidens marked for badmintonsko er styret af 5 betydningsfulde fabrikanter, hvor 2 fabrikanter er udelukkende skoproducenter, der ikke laver badmintonketcher, badmintontasker, grip, tøj og andet udstyr til sporten. De her fabrikanter har gennem de sidste mange år lavet både udendørssko og indendørssko til mange forskellige sportsgrene, og har derfor tilvalgt badmintonsko til deres sortiment. Den udvikling tvinger de almindelige badmintonfremstillere til at blive endnu skarpere når der skal udvikles nye sko til badminton.

 

En vigtig spiller på markedet: Yonex

Et af de store mærker inden for badmintonsko er asiatiske Yonex, der over de sidste mange årtier har været førende inden for udstyr til badminton. De har med sin meget teknologiske tilgangsvinkel til badmintonsko været nogen, der har hjulpet til at skubbe udviklingen videre fra de gamle sko uden stødabsorbering, frem til de high-tec badmintonsko, der forekommer på markedet i dag. En af de ting som Yonex har tilført er en ny slags stødabsorbering, som forærer en bedre bounceeffekt til udøveren. Det betegner at du får en betydelig høj effekt, når du lander og skal til næste slag. Som en afbildning har Yonex lavet et forsøg hvor man taber et æg ned på et underlag af Power Cushion, fra 10 meters højde, hvor det så hopper 7 meter op igen. Dette lille forsøg viser at Yones har udviklet et godt fjedrende materiale, der hjælper spilleren i spillet og giver ekstra energi og kraft.

 

Du kan finde mere om badmintonsko og Yonex på badmintonsko.dk:Yonex badmintonsko